Trajenta
Trajenta, bir tarafında “D5” ve diğerinde Boehringer Ingelheim logosu bulunan, 8 mm çapında yuvarlak, açık kırmızı film kaplı bir tablettir. Trajenta, 30 tablet içeren blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır. Trajenta etken Madde: 5 mg linagliptin içerir.
Trajenta nedir?
Trajenta 5 mg film kapli tablet, aktif linagliptin maddesini içerir ve “oral antidiyabetikler” adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Ağızdan alınan antidiyabetik ilaçlar, yüksek kan şekeri seviyelerini tedavi etmek için ağız yoluyla kullanılır. Bu ilaçlar vücudunuzdaki kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Trajenta ne için kullanılır?
Trajenta, hastalık tek başına diyet ve egzersizle veya oral antidiyabetik ilaçlardan biri (metformin veya sülfonilüreler) ile yeterince kontrol edilemiyorsa, yetişkin Tip 2 diyabetik hastalarda kullanılır.
Trajenta ne işe yarar?
Trajenta, diğer antidiyabetik ilaçlarla (insülin, metformin veya sülfonilüre grubu ilaçlar (örn. Glimepirid, glipizid)) kombinasyon halinde kullanılabilir. Doktorunuzun önerdiği diyet ve egzersize uymanız çok önemlidir.
Trajenta nasıl kullanılır?
İlacınızı daima doktorunuzun size söylediği gibi kullanın. Herhangi bir şeyden emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Önerilen Trajenta dozu günde bir kez 5 mg’dır. Bu ilacı yemek yemekten önce ya da sonra kullanabilirsin.
Doktorunuz Trajenta’yı başka bir oral antidiyabetik ilaçla kombinasyon halinde kullanmanızı isteyebilir. En iyi sağlık sonucunu elde etmek için tüm ilaçlarınızı aynen doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmayı unutmayın.
Çocuklarda kullanım
Bu ilacın çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerde kullanılması önerilmez.
Yaşlılarda kullanım
80 yaşın üzerindeki hastalarda deneyim sınırlıdır.
Trajenta’nın etkisinin çok güçlü veya çok zayıf olduğu izlenimine sahipseniz, doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz. Kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, derhal bir doktor veya eczacı ile konuşunuz. Trajenta’yı kullanmayı unutursanız, unuttuğunuzu anladığınız anda ilacınızı alınız. Ancak bir sonraki doz yakınsa, kaçırılan dozu atlayın. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. Aynı gün 2 doz kullanmayınız. Trajenta’yı doktorunuzla konuşmadan kullanmayı bırakmayınız. Trajenta’yı almayı bırakırsanız kan şekeriniz yükselebilir.
Trajenta yan etkileri
Aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse, Trajenta’yı kullanmayı bırakın ve derhal doktorunuzu bilgilendirin veya en yakın hastanenin acil servisiyle iletişime geçin.
Titreme, terleme, kaygı, bulanık görme, titreyen dudaklar, solukluk, davranış değişiklikleri veya kafa karışıklığı. Kan şekeri düşükse bu belirtiler görülür. Hipoglisemi, Trajenta’nın metformin ve bir sülfonilüre ile kombinasyon halinde kullanıldığı zaman gözlenen bir yan etkidir. Görülme sıklığı “çok yaygın” olarak tanımlanır ve 10 kişiden birden fazlasının Trajenta’yı diğer iki ilaçla birlikte kullandığını ifade eder.
Bazı hastalarda alerjik etkiler meydana gelmiştir (Aşırı duyarlılık. Sıklık: Bilinmiyor). Hırıltılı solunum ve nefes darlığı gibi alerjik etkiler (Bronşiyal hiperaktivite. Sıklık: Bilinmiyor) ciddi olabilir. Bazı hastalarda deri döküntüleri (Sıklık: Yaygın olmayan), ürtiker (Kurdeşen. Sıklık: Seyrek) ve yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişme (Anjiyoödem. Sıklık: Seyrek), nefes almada ve yutmada zorluğa neden oldu.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Bunlardan birine sahipseniz, Trajenta’ya ciddi bir alerjiniz var. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Doktorunuz size bu alerjik etkileri tedavi etmek ve diyabetinizi tedavi etmek için kullandığınız ilacı değiştirmek için bir ilaç verebilir.
Bazı hastalarda pankreas iltihabı vardı (Pankreatit. Sıklık: Bilinmiyor). Kusmayla birlikte veya kusma olmaksızın şiddetli ve kalıcı mide ağrınız varsa, bu pankreatite bağlı olabileceğinden derhal doktorunuza başvurun.
Trajenta’yı tek başına alan bazı hastalar aşağıdaki yan etkileri yaşadılar:
Yaygın olmayan (100 kullanıcıdan 1’e kadarını etkileyebilir).
- Burun veya boğaz iltihabı (Nazofarenjit),
- Öksürük
- Artmış kan amilaz seviyeleri
Bilinmiyor (eldeki verilerden tahmin edilemiyor):
- Alerjik etkiler (Aşırı duyarlılık)
Trajenta ile birlikte metformin alan bazı hastalar aşağıdaki yan etkileri yaşadılar:
Olağandışı:
- Burun veya boğazda iltihaplanma (Nazofarenjit)
- Alerjik etkiler (Aşırı duyarlılık)
- Öksürük
Trajenta ile insülin alan bazı hastalar aşağıdaki yan etkileri yaşadılar:
Olağandışı:
- Burun veya boğazda iltihaplanma (Nazofarenjit)
- Öksürük
- Pankreatit Kabızlık
- Artmış kan amilaz seviyeleri
Bilinmeyen:
- Alerjik etkiler (Aşırı duyarlılık)
Trajenta ile birlikte metformin ve sülfonilüre alan bazı hastalar aşağıdaki yan etkileri yaşadılar:
Bilinmeyen:
- Burun veya boğazda iltihaplanma (Nazofarenjit)
- Alerjik etkiler (Aşırı duyarlılık)
- Öksürük
- Artmış kan amilaz seviyeleri