Tamprost Nedir? Tamprost Ne İşe Yarar?

Tamprost

Tamprost 0.4 mg kapsül ağızdan alınır. Aktif madde; Her bir uzatılmış salimli kapsül 0,4 mg tamsulosin hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler; Sodyum aljinat, makrogol 6000, polisorbat 80, sodyum hidroksit, simetikon emülsiyonu, koloidal susuz silika, kırmızı demir oksit (El 72), titanyum dioksit (El 71), metakrilik asit etil akrilat kopolimeri, gliserol dibehenat, maltodekstrin, sodyum lauril sülfat, sarı demir oksit (E 172), jelatin.

 

Tamprost nedir?

Tamprost mr, uzatılmış salimli bir kapsüldür. Bu formülasyon, aktif bileşen tamsulosinin sabit, yavaş salımını sağlar ve 24 saat boyunca yeterli ilaç teması ile sonuçlanır. 30 ve 90 kapsül içeren alüminyum blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.

Tamprost

Tamprost ne için kullanılır?

Tamprost‘un aktif bileşeni olan Tamsulosin hidroklorür, “alfa1-adrenoseptör antagonistleri” adı verilen bir ilaç grubunun üyesidir. “Alfa1-adrenoseptörler”, vücudun çeşitli yerlerinde hücre yüzeyinde bulunan bir tür duyusal yapıdır (reseptörler). Bu yapılar hücreye gelen mesajları algılar ve hücrenin o mesaj doğrultusunda hareket etmesini sağlar. Tamsulosin hidroklorür, alfa1-adrenoseptörleri seçici olarak bloke eder. Bu yapıların aktivitesini bloke etmek prostat ve idrar yolundaki düz kasları gevşetir. Tamprost böylelikle idrarın idrar yolundan daha kolay geçmesini sağlar, idrara çıkmayı kolaylaştırır ve idrara sıkışma hissini azaltır.

 

Tamprost ne işe yarar?

Tamprost, erkeklerde prostat bezinin büyümesinden kaynaklanan alt idrar yolu şikayetlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Prostat bezinin iyi huylu büyümesi (iyi huylu prostat hiperplazisi), alt üriner sistem sıkışması, idrara çıkmada güçlük (idrar akım kuvvetinde azalma), aralıklı idrara çıkma, idrarın düşmesi, hem gece hem de gündüz sık idrara çıkma ve idrar sıkışması açılır. Tamprost, yukarıda bahsedilen etkinin bir sonucu olarak bu semptomların giderilmesini sağlar. Tamprost fiyat için lütfen eczacınız ile konuşun.

 

Tamprost nasıl kullanılır?

İlacınızı her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği şekilde alın. Emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Önerilen doz günde 1 kapsüldür.

 

Uygulama yolu ve yöntemi

  • Tamprost kapsülünü bütün olarak yutunuz. Aktif bileşenin uzun süreli salınımını etkileyebileceğinden kapsülü ezmeyin veya çiğnemeyin.
  • Tamprost’u aç karnına ve tercihen her gün günün aynı saatinde almanız önerilir.
  • Tamprost genellikle uzun süreler için reçete edilir. Tamprost ile uzun süreli tedavide mesane ve idrara çıkma üzerindeki etkileri kalıcıdır.

 

Yaşlılarda: Tamsulosinin 65 yaşın üzerindeki hastalarda güvenlilik ve etkililiği, 65 yaşın altındaki hastalardakinden farklı değildir. Ancak bazı yaşlı hastaların daha duyarlı olabileceği göz ardı edilemez.

 

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Ancak, ciddi böbrek hastalığı olan diyaliz (kamera temizliği) hastaları hakkında bilgi bulunmamaktadır.

Karaciğer yetmezliği: Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Ancak şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.

 

Tamprost’un etkisinin çok güçlü veya çok zayıf olduğu izlenimine sahipseniz, doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz. Tamprost’u kullanmanız gerekenden daha fazla kullandıysanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz. Çok sayıda TAMPROST almak kan basıncında istenmeyen bir düşüşe, kalp atış hızının artmasına ve baygınlık hissine neden olabilir. Önerilen günlük Tamprost kapsülünüzü almayı unutursanız, hatırladığınız anda aynı gün sonra alınız. O günü kaçırırsanız, ilacınızı reçete edildiği şekilde kullanmaya devam edin. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Tamprost tedavisi erken sonlandırılırsa, ilk şikayetleriniz geri gelebilir. Bu nedenle şikayetleriniz geçse bile Tamprost’u doktorunuz reçete ettiği sürece kullanmaya devam edin. Bu tedaviyi durdurmak istiyorsanız doktorunuza danışınız.

 

Tamprost yan etkileri

Aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse, Tamprost kullanmayı bırakın ve hemen doktorunuzu bilgilendirin veya en yakın acil servise gidin.

  • Vücudun yumuşak dokularında (örneğin boğaz, dil) ani lokal şişme ve nefes almada güçlük (anjiyoödem) ve / veya deri döküntüsü ile birlikte görülebilen şiddetli alerjik reaksiyonlar.

 

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Bunlardan herhangi birine sahipseniz, Tamprost’a karşı ciddi bir alerjiniz var. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkilerin tümü çok nadirdir.

 

Diğer yan etkiler,

Yaygın:

  • Baş dönmesi
  • Boşalma sırasında penisten meninin boşalmasındaki bozukluklar (ejakülasyon bozuklukları)

 

Olağandışı:

  • Baş ağrısı
  • Çarpıntı
  • Özellikle otururken veya yatarken aniden ayağa kalkarken, kan basıncında ani düşüş
  • Burun iltihabı (rinit)
  • Kabızlık, ishal, bulantı, kusma
  • Döküntü, kaşıntı, kurdeşen (ürtiker)
  • Olağandışı zayıflık

 

Nadir:

  • Bayılma

Çok nadir:

  • Stevens-Johnson sendromu (kırmızı deri, ağrılı kızarıklıklar ve içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık)
  • Peniste kasıtsız, uzun süreli ve ağrılı ereksiyon (priapizm) Bilinmiyor:
  • Bulanık veya bozulmuş görme
  • Burun kanaması
  • Eritema multiforme: Nadir görülen bir cilt hastalığı. Genellikle kollarda ve bacaklarda simetrik, kırmızı ve kabarık döküntüler oluşur. Döküntüler bir yamaya benzer ve bir merkeze sahiptir.
  • Dermatit eksfolyatif: Nadir görülen bir cilt hastalığıdır. Döküntü vücudun çok büyük bir bölümünde ortaya çıkar. Döküntülerde ve vücut ısısı yükselmelerinde (ateş) ölçeklenme ve soyulma görülür.
  • Aynı gruptaki diğer İlaçlarda olduğu gibi, baş dönmesi, bulanık görme, ağız kuruluğu veya sıvı tutulumu (ödem) meydana gelebilir.

 

İlaç piyasaya sürüldükten sonra tamsulosin kullanımı ile yukarıda sıralanan yan etkilere ek olarak kalp çarpıntısı, kalp ritmi bozuklukları, hızlı kalp atış hızı ve nefes almada güçlük bildirilmiştir. Kendi kendine bildirilen bu olaylar, dünyadaki pazarlama sonrası deneyim dönemine ait olduğundan, tamsulosinin bu olayların sıklığında ve nedenlerinde oynadığı rol güvenilir bir şekilde tanımlanamaz.

 

Yorum yapın