Ülser tedavisinde sık sık tercih edilen ilaçlardan biri olan Famodin doktorların en çok tavsiye ettiği ilaçlar arasında bulunur. Famodinin içerisindeki etkin madde nedeni ile vücuda hızlı bir biçimde yayılır ve etkisini hızlı bir biçimde gösterir. Ülserin yanı sıra reflü hastalığının da ilaç tedavisinde tercih edilen bir iyileştiricidir. Genellikle bir ilaç kutusu içerisinde 30 tablet bulunur ve her bir tablet 40 mg’lik ölçüye sahiptir. Doktorun tavsiye ettiği doz miktarının geçilmemesi gerekir.
Famodin Ne İşe Yarar?
Etkin maddesi famotidin olan ilaç, histamin reseptör antagonistler isimli ilaç kategorisine aittir. Famodin kullananlar tarafından da belirtildiği üzere ilacın etkileri şu şekildedir:
- Midedeki asit miktarını dengeler.
- Midedeki asit miktarını azaltır.
- Asit miktarını dengeler.
- Ülser hastalığını iyileştirir.
- Ülser hastalığının belirtilerini giderir.
- Mide asidinin neden olduğu yemek borusunda yanma, kaşıntı ve diğer rahatsızlık belirtilerini iyileştirir.
- Mide asidinin, reflü ve ülser hastalıklarının tekrarlanmasının önüne geçer.
- Mide asidinin artmasını önler.
- Zollinger Ellison Sendromu olarak bilinen rahatsızlığın yaşanmasını engeller.
- Mide asidinin ilerlemesinin önüne geçer.
Famodin Nasıl Kullanılır?
Famodin kullanımı mutlaka reçete edildiği biçimde olmalıdır. Famodin, uzman doktorlar tarafından mide asidi problemi yaşayanlara ve reflü hastalarına tavsiye edilir. Ancak bu ilaç herkes için uygun değildir bu neden ile de bir uzmana danışmadan kullanılmaması gerekir. Famodin kullanımı doktorun tavsiye ettiği biçimde gerçekleşmeli ve doz aşımı yapmamaya dikkat edilmelidir. Famodin kullanımı mutlaka bir bardak su ile yapılmalı ve ilaç tüketildikten sonra da bol su içmeye özen gösterilmelidir. Tabletin suda eritilmemesi, parçalanmaması, çiğnenmemesi ve ağız içerisinde bekletilmemesi gerekir.
Famodin’in Yan Etkileri Nelerdir?
Famodin’in doktor ve eczacı tarafından tavsiye edildiği şekli ile kullanılması önemlidir. Aksi takdirde ilacın prospektüsünde de belirtilen yan etkiler meydana gelebilir. Eğer Famodin’in yan etkilerini hissetmeye başlarsanız mutlaka en yakın hastaneye gitmelisiniz. Özellikle alerjik bir bünyeye sahip olan bireylerin, yan etkileri yok saymaması hayati önem taşıyabilir. Famodin’in yan etkileri şunlardır:
- Baş ağrısı
- Uyuşukluk hissi
- Sersemlik
- Halsizlik
- Ani kabızlık ya da ishal
Alerjen kişilerde genellikle yüz ve boyun bölgesinde (dil, dudak, boğaz, yüz) şişme ve kızarıklıklar meydana gelebilir. Ayrıca halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker ile de karşılaşılması mümkündür. Bu durumda hemen en yakın hastaneye ulaşılması gerekir.
Ayrıca Cardura nedir? Cardura ne işe yarar? Detaylarına bakabilirsiniz.
Famodin’in Muadili İlaçlar Nelerdir?
Famodin’in muadili ilaçlar arasında Famodin’in kendi alternatif seçenekleri bulunur. 60’ar tablet halinde satılan paketleri 20 mg iken 30’ar adet satılan kutunun mg’si ise 40’tır. Famodin’in muadili ilaçlar arasında DUOVEL, FABOS, FAGASTRIL, FAMOSER, FAMOTEP ve GASTOVER adlı ilaçlar yer alır. Uzmana danışarak Famodin’in eşdeğeri olan ilaçlar alınabilir. Eczacı tarafından da eşdeğer ilaçlar tavsiye edilebilir. Yan etkileri ve alerjen önerisine de dikkat etmeniz gerekir. Tavsiye edilen eşdeğer ilaçların kutu içerisindeki adet ve mg ölçeği farklı olabilir. Örneğin DUOVEL 30 tablet olarak satılır ve 40 mg’dir. Ölçü anlamında Famodin ile eşdeğerdir. FAGASTRIL ise 60 tablet 20 gr olarak sunulur.
Famodin’in Güncel Fiyatı Ne Kadar?
Famodin’in fiyatı 2022 yılında güncellenmiştir. 2022 yılında geçerli olan ücreti 21, 26 Türk lirasıdır. Famodin’in 2021 fiyatı 22,96 Türk lirası ile 21,26 Türk lirası arasında değişkenlik göstermiştir. 2022 yılında ise ilacın fiyatı 21,26 Türk lirasında sabitlenmiştir. Famodin, reçeteli olarak satılan bir ilaçtır. Bu neden ile Sosyal Güvenlik Kurumu indiriminin ne kadar olacağı ise farklılık gösterir. Famodin almadan önce sosyal güvencenizi eczacıya bildirmeyi unutmayın.
İlaç Hekimi Youtube kanalımıza abone olmadıysanız, hemen abone olabilir ve prospektüs bilgilerine hemen ulaşabilirsiniz.