Diafuryl 100 mg Nedir? Ne İşe Yarar?

Diafuryl 100 mg nituforksazid madde içeren bir ilaçtır. Bu ilaç eczanelerde 12 kapsül içeren ambalajlar ile satışa sunulmuştur. Süspansiyon formları da mevcuttur. Diafuyl ne ilacı diye düşünüyorsanız Diafuryl bağırsak için kullanılan bir ilaçtır. Bir nevi bağırsak antiseptiğidir. Hastada bakteri kökenli bir ishal söz konusu ile hastalık sebebi ile de sürekli su kaybı yaşıyorsa, su kaybının giderilmesine ek olarak bu ilaç kullanılabilir.

Diafuryl Nedir?

Diafuryl nedir diye düşünen hastalar için Diafuryl 100 mg ilacı bağırsaklar için üretilmiş bir ilaçtır. Bu ilaç ishal hastalığının tedavi edilmesinde kullanılır. İlacı kullanacak kişinin su kaybı derecesi, ishal hastalığının şiddeti ve yaşa bağlı olarak farklı dozlar verilir. İlacın etken maddesi nifuroksaziddir. Yardımcı maddeler ise kurutulmuş nişasta, şeker, magnezyum stearat, talk maddeleri içerir.

Bu maddelerden herhangi birine alerjiniz olduğunda bunu doktorunuza bildirmeli ve ilacı almayı bırakmalısınız. İlaç kapsül formatında üretildiği için 6 yaşından küçük çocuklarda kullanılması önerilmez. Bu yaş grubundaki çocuklarda kapsül boğaza takılabileceği için ilaç tehlikeli sonuçlar doğurabilir. İshal sorunu yaşayan 6 yaşından küçük çocuklar için pediatrik kullanıma uygun diafuryl süspansiyon formu önerilebilir. Süspansiyon formunu kullanmak için ise doktora danışmakta fayda vardır.

Diafuryl 100 Mg Nasıl Kullanılır?

Diafuryl 100 mg ilacı ağız yoluyla, bol su tüketerek alınır. Yetişkin kişiler ilacı günde 4 defa 2 kapsül şeklinde almalıdır. 6 yaşından büyük çocuklar ise günde 3 defa iki kapsül şeklinde almalıdır. Fakat belirlenen dozlar genel olarak bu şekildedir. Doktorunuz sizin durumunuza göre farklı bir doz önerisinde de bulunabilir.  6 yaşından küçüklerde ise diafuryl ilacının süspansiyon formu önerilir.

Böbrek veya karaciğer yetmezliği hastalığınız varsa ilacın dozu doktor tarafından ayarlanmalıdır. Doktor kullanmanızı önerdiği takdirde belirlenen dozlarda ilacı kullanabilirsiniz. Gün içerisinde ilacın dozu almayı unuttuysanız, hatırlar hatırlamaz ilacı alabilirsiniz. Fakat diğer dozun saati yaklaştıysa önce dozu almayın. Yakın aralıklarda üst üste doz alımı yapılmamalıdır. Unutulan dozları dengelemek için fazla doz almak sağlığınıza zarar verebilir.

Diafuryl 100 mg

Diafuryl İlacının Yan Etkileri Nelerdir?

Diafuryl nedir, ne için kullanılır sorularına cevap verdikten sonra hastaların bir diğer merak ettiği soru olan ilacın yan etkileri nelerdir sorusu cevaplayım. İlacın maddelerini alerjisi olan kişilerde yüksek yan etkiler görülebilir.

Bu sebeple maddelere alerjisi olan kişiler bu ilacı kullanmamalıdır. Diafuryl ilacı kullanımında eller, ayaklar, bilekler, yüz ve dudak bölgelerinde şişlikler yaşanıyorsa, ağız da boğazda yutkunma veya nefes almaya zorlanma yaşanıyorsa bu bölgelerde ciddi bir şişlik söz konusuysa derhal bir sağlık kuruluşuna gidin. İlaç kullandıktan sonra ani aşırı duyarlılık tepkisi veriyorsanız bu ciddi bir yan etkidir. İlacı almayı bırakarak hemen doktorunuza bildirin.

Tüm bu yan etkiler dışında döküntü ve kurdeşen yan etkileri de ortaya çıkabilir. İki günlük uygulamadan sonra hala ishal hala devam ediyorsa, günde 6 defadan daha fazla sulu dışkılama meydana geliyorsa, ilaçlara rağmen ateş ve kusma varsa, dışkıda kan veya mukus bulunuyorsa derhal hastaneye giderek hastaneye yatışınızın yapılmasını sağlayın.

Diafuryl İlacını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Diafuyl fort ilacını tam zamanında almaya ve gereken dozlarda almaya özen gösterin. İlacı bol su ile tüketin. İshalin sebep olduğu sıvı kaybını bol miktarda şekerli ve şekersiz içecekler içerek dengelemeye çalışın. En az iki litre su tüketin. Beslenmenize özen gösterin kilo kaybını engelleyin.

Fakat çiğ sebzeler, meyve, yeşil sebzeler, baharatlı yiyecekler, buzlu içeceklerin tüketiminden kaçının. Izgara da yapılmış et ve pirinç yemeye özen gösterin. Süt ve süt ürünlerini tüketmeyin. Hatta doktorunuza danışarak hastalığın şiddetini arttırabilecek tüm besinlerden uzak durun.

 

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Nifuroxazide

Yorum yapın